Handle with

Communicatie Acceptatie Respect Educatie


Blog Layout

Gedragsproblemen

bij honden

Wanneer mensen een puppy of volwassen hond in hun leven toelaten, gaan ze ervan uit dat hun nieuwe furry friend vreugde zal brengen. Meestal is dit ook zo, maar er zijn uitzonderingen. Neem Sarah en Ian, een getrouwd stel die werd gevraagd naar mens-dier relaties. Hun leven verliep prima totdat ze een negen weken oude Shiba Inu puppy adopteerden, genaamd Hiro. Hoewel hij schattig was, was Hiro van het begin af aan een handvol. 


Als hij niet constant aandacht kreeg ging hij onophoudelijk gillen of was onhandelbaar tenzij ze uren per dag bezig waren hem te vermaken.  Hiro's erbarmelijke gedrag, en vooral zijn voorkeur voor het beklimmen van andere honden, zorgden ervoor dat hij werd verbannen uit het plaatselijke hondenpark. Wanhopig raadpleegden Sarah en Ian hun dierenarts. Die vertelde hen dat ze een tweede hond moesten nemen, zodat Hiro een speelkameraad kreeg.

Grote fout .


Zo kwam ook Nami, een nieuw Shiba Inu-pup erbij.  Helaas was ze nog gekker dan Hiro. Sarah beschreef haar als een onvoorspelbare, agressieve en veeleisende tiran. Naast het onophoudelijke geblaf, kauwden de twee honden op het meubilair, werden tapijten gesloopt en richtten ze grote schade aan in het eens zo nette appartement.


Er werden geen vrienden meer uitgenodigd omdat Hiro en Nami naar hen gromden  en probeerden eten van de tafel te stelen. Hun huisdieren waren veranderd in een paar norse punks die het leven van hun baasjes verwoestten. 


Er zijn honderden onderzoeken gedaan naar de voordelen die het leven met huisdieren opleveren maar pas recent hebben onderzoekers de psychische druk van het liefhebben van dieren met ernstige gedragsproblemen onderzocht. 


Bijna al deze onderzoeken waren gericht op huisdieren met medische problemen. Een onderzoeksteam onder leiding van dr. Mary Beth Spitznagel van Kent State University ontdekte dat bijvoorbeeld eigenaren van honden en katten met chronische of terminale ziekten veel meer kans op depressies , psychologische stress en angst hadden dan eigenaren van gezonde huisdieren. En Deense onderzoekers rapporteerden dat de gevoelens van verdriet, schuld en verlies die gepaard gaan met de zorg voor chronisch zieke honden vergelijkbaar zijn met de emoties die worden ervaren door verzorgers van menselijke dierbaren.


Onderzoekers hebben situaties zoals die van Sarah en Ian verwaarloosd, waarin gedragsproblemen bij honden voor veel heisa  zorgen maar het is een uitermate belangrijke kwestie omdat studies hebben aangetoond dat gedragsproblemen de grootste motivatie is om honden (bijvoorbeeld aan asielen) af te staan.


In een artikel  in de Journal of Veterinary Behaviour rapporteerden Kristin Buller, een klinisch maatschappelijk werker, en dr. Kelly Ballantyne, een veterinair gedragsdeskundige, de resultaten van een kwalitatief onderzoek naar de stress die het gevolg is van gedragsproblemen bij honden.  Hun uitkomsten werpen licht op dit belangrijke aspect in de relatie tussen mensen en gezelschapsdieren. 


Studie naar gedragsproblemen

Via sociale media werden mensen die (in het verleden) zorgen voor honden met gedragsproblemen opgeroepen mee te doen. Hun respondenten waren 37 hondenbezitters, één kattenbezitter en één persoon die een hond en een kat bezat. De deelnemers vulden een online enquête in met een reeks open vragen over de invloed van huisdieren op hun leven. 


Deze dieren hadden verschillende gedragsproblemen. Ze omvatten blaffen, huilen, meubels vernielen en plassen en ontlasten als ze alleen thuis waren. Sommige dieren leden aan angst , ongerustheid en beven. Anderen waren agressief; ze snauwden of beten naar mensen of andere dieren. Er kwamen 4 centrale thema's naar voren.


Gedragsproblemen en verzorging

De meeste eigenaren schreven over de aanslag die het gedrag van hun huisdier in hun dagelijks leven opleverde.  Dit omvatte de tijd die nodig is voor gedragstraining en, in het geval van agressieve honden, de noodzaak van constante waakzaamheid. Sommige eigenaren konden hun huis niet verlaten wanneer ze wilden. 


Gedragsproblemen

bij honden leiden tot sociale isolatie van de eigenaar

Net als bij Sarah en Ian hebben huisdieren het sociale leven van sommige eigenaren totaal verpest. Sociale isolatie door het niet uit kunnen nodigen van visite of verlatingsangst bij de hond waardoor eigenaren  vonden dat ze hun huisdieren niet alleen konden laten. In andere gevallen verloren eigenaren vrienden vanwege conflicten die voortkwamen uit het gedrag van hun hond.Een eigenaar die haar hond moest afstaan, schreef: "Ik hield echt van hem, ondanks al zijn problemen, maar hij maakte het mij onmogelijk om een ​​leven te leiden en bij hem te wonen."


Gedragsproblemen en emoties

Veel eigenaren beschreven hun emoties in verband met het belabberde gedrag van hun huisdier. Sommigen beschreven positieve gevoelens (" Onze algehele band is veel sterker nu we eraan werken om de problemen samen op te lossen" ) maar de meeste respondenten concentreerden zich echter op negatieve emoties. 


Zoals een persoon schreef: "Elke keer als hij zich agressief gedraagt, krijg ik een zeer sterke reactie, waaronder verdriet, frustratie en schaamte. Ik moet mijn pad altijd zorgvuldig kiezen als ik bij hem ben. Ik moet constant waakzaam zijn voor dingen die hem van streek kunnen maken en die hem ertoe kunnen brengen agressief te reageren. "


Sommige eigenaren uitten een samenloop van gemengde gevoelens. Een vrouw voelde bijvoorbeeld angst dat haar hond iemand zou bijten, verdriet dat haar hond nooit een normaal leven zou hebben en frustratie wanneer haar beste inspanningen bij het trainen faalden. 


Een ander schreef: “We hebben door de jaren heen veel honden gehad en ik heb nooit geweten dat het mogelijk was om zo'n hond te hebben. Ik denk niet dat ik ooit nog een hond zal nemen."


Voor sommige eigenaren was de mogelijkheid van euthanasie realiteit. Een deelnemer verwoordde dit rechtstreeks: "Euthanasie is voorlopig van tafel maar het is nog steeds een gedachte die in mijn achterhoofd speelt."


Omgaan met gedragsproblemen

In het derde thema dat in dit onderzoek kwam bovendrijven, beschreven respondenten de strategieën die worden gebruikt in de dagelijkse omgang met problematische huisdieren.


Een daarvan is acceptatie. Dit werd geïllustreerd door een eigenaar die schreef: “Zijn reactitiviteit en geblaf maken deel uit van wie hij is. We leren ermee omgaan en in de tussentijd denken we dat hij de slimste, beste en knapste hond ter wereld is."


Andere strategieën zijn: "Praten, ademen en onthouden dat het ons niets kan schelen wat anderen denken. "


Een van de belangrijkste vormen van aanpak was hulp zoeken bij een veterinaire gedragsdeskundige of professionele hondentrainer. Zoals iemand zei: “Elke keer als ik boos word op de stress van het hebben van een hond als hij, herinnert mijn trainer me aan alle redenen waarom mijn hond cool is. Hij focust altijd op de positieve kant en dat is wat ik soms moet horen. "


Gebrek aan begrip en ondersteuning

Sommige eigenaren spraken over hun gebrek aan begrip en kennis. In andere gevallen beschreven ze hun frustratie bij vrienden. Een van hen was van streek toen haar vrienden dingen zeiden als: 'Weg ermee. Die hond is gestoord. "


gedragsproblemen honden leiden tot sociale isolatie eigenaar

Andere eigenaren vonden dat verschillende mensen hen de schuld gaven van de problemen van hun huisdieren. Helaas kwamen deze oordelen niet alleen van vrienden en vreemden, maar ook van professionele hondentrainers en dierenartsen.


Bron: Journal of Veterinary Behaviour

Referenties: Salman, MD, Hutchison, J., Ruch-Gallie, R., Kogan, L., New Jr, JC, Kass, PH, & Scarlett, JM (2000). 

Gedragsredenen voor het afstaan ​​van honden en katten aan 12 asielen

Journal of Applied Animal Welfare Science, 3 (2), 93-106.

Furry Tales

01 feb., 2024
Ben jij ooit teleurgesteld geweest in het gedrag van jouw hond tijdens hondentraining?
honden die niet willen eten zijn voor veel mensen een bron van zorg
06 jan., 2024
Een hond die niet wil eten kan voor elke huisdierverzorger een verontrustende situatie zijn, maar het is essentieel om je te verdiepen in de mogelijke redenen achter dit gedrag voordat je overhaaste conclusies trekt.
Meer interessante artikelen
Share by: