Blog Layout

De kunst van timing bij gehoorzaamheidstraining voor honden

Gehoorzaamheidstraining is een onmisbaar onderdeel van de opvoeding van honden. Het stelt hen in staat om goed gedrag te leren en helpt ook bij het opbouwen van een sterke band tussen verzorgers en honden.

 

Timing is essentieel bij het trainen en belonen van je hond. Het gaat niet alleen om wanneer je de beloning geeft, maar ook om hoe snel je reageert op gewenst gedrag. Om effectief te zijn, moet je ervoor zorgen dat je beloning direct volgt op het gedrag dat je wilt versterken.


Timing; het geheime wapen van gehoorzaamheidstraining voor honden


Dus wat is de beste timing voor het belonen van honden tijdens gehoorzaamheidstraining? In het ideale geval moet je de beloning binnen 1,3 seconde na het gewenste gedrag geven. Dit stelt je hond in staat om direct de koppeling te maken tussen zijn gedrag en de beloning die hij ontvangt.

 

Om dit te bereiken, moet je als verzorger goed anticiperen op het gedrag van je hond. Je moet herkennen wanneer hij het juiste gedrag vertoont en snel handelen om hem onmiddellijk te belonen. Dit vergt oefening en observatie, maar na verloop van tijd kun je leren om snel te reageren op de signalen die je hond geeft.


In 5 seconden kan veel gebeuren

Gehoorzaamheidstraining is een levenslang proces. Het vereist geduld, consistentie en vooral een goede timing. Van alle elementen bij gehoorzaamheidstraining is timing een van de meest kritische. Als je bijvoorbeeld wilt trainen voor het zitten op commando, dan wordt de beloning gegeven in de zit, zodat er precies begrepen wordt waarvoor beloond wordt.


Komt de beloning nadat al is opgestaan dan is dit het gedrag dat herhaald gaat worden. Als je in korte tijd veel feedback geeft, heeft je hond geen tijd om na te denken over de andere dingen die om hem heen gebeuren. Als je er (te) lang over doet om beloningen te geven (vooral om te herladen na elke beloning), loop je het risico dat je hond iets anders interessants vindt om naar te kijken.


Een handige tip is om gebruik te maken van een markeerwoord. Dit is een specifiek woord dat je gebruikt zodra je hond het gewenste gedrag vertoont. Het markeerwoord fungeert als een signaal voor je hond dat hij iets goeds heeft gedaan en dat er een beloning volgt. Dit helpt bij het creëren van duidelijkheid en maakt het gemakkelijker voor jou om snel te reageren.

 

Naast timing is ook consistentie belangrijk bij gehoorzaamheids-training. Zorg ervoor dat je altijd dezelfde signalen gebruikt voor gevraagd gedrag en consequent bent in het belonen ervan. Hierdoor gaat je hond beter begrijpen welk gedrag wordt verwacht en zal hij sneller leren. Zo kunnen jullie (gaan) samen genieten van een succesvolle gehoorzaamheidstraining.

eureka effect
pak het moment

Timing bij grenzen

Net zo belangrijk als een precieze timing bij gehoorzaamheidstraining, is de timing van grenzen stellen aan gedrag van vitaal belang als je wilt dat ze enig effect hebben.  Je hond heeft geen idee als je hem niet op heterdaad betrapt. Je niet kunt uitleggen waarom je om 17.00 uur begon te schreeuwen als hij om 10.00 uur de prullenbak heeft uitgegraven. Zelfs vijf seconden daarna is al te laat!!!


Vooruitkijken

Tijdens trainingssessies wil je goed op je hond letten. Als je dat doet, ga je merken dat je kunt anticiperen wanneer ze op het punt staan een ‘fout’ te maken. Al proactief optreden wanneer ze er alleen maar aan denken maakt  ingrijpen veel zinvoller en heeft veel minder kracht nodig om de klus te klaren.


Ook deze aspecten van timing zijn van invloed op gehoorzaamheidstraining

  • de duur van training

Naast de opvoeding, die je als vanzelfsprekend doet, wil je ook een aantal aparte trainingsmomenten hebben. Deze mogen niet lang zijn, van een minuut of 5 tot maximaal 10. Het is de perfecte hoeveelheid tijd om aan een of twee oefeningen te werken en jouw hond te laten verlangen naar meer. Maaltijden zijn bij uitstek geschikt voor een interactieve leuke gehoorzaamheidstraining


  • het tijdstip 

is ook belangrijk. Jouw hond moet gemotiveerd zijn om te werken maar niet te opgewonden, zoals nadat hij acht uur in de bench heeft gezeten. Dan is het tijd voor leuke activiteiten. Holistischhondencoach geeft met gehoorzaamheidstraining hier volop mogelijkheden voor.

Furry Tales

01 feb., 2024
Ben jij ooit teleurgesteld geweest in het gedrag van jouw hond tijdens hondentraining?
honden die niet willen eten zijn voor veel mensen een bron van zorg
06 jan., 2024
Een hond die niet wil eten kan voor elke huisdierverzorger een verontrustende situatie zijn, maar het is essentieel om je te verdiepen in de mogelijke redenen achter dit gedrag voordat je overhaaste conclusies trekt.
Meer interessante artikelen
Share by: