Handle with

Communicatie Acceptatie Respect Educatie


Blog Layout

Puberteit bij honden een hele kluif

Woon je samen met een hond die tussen de 6 en 24 maanden oud is  dan heb je te maken met de puberteit bij honden. De kindertijd is voorbij en het gaat snel! Tussen 8 weken en 6 maanden heeft jouw pup zich ontwikkelt tot de, volgens veel eigenaren, moeilijkste periode in een hondenleven.


Rond 6 maanden beginnen de meeste honden de jeuk van onafhankelijkheid te voelen wat meestal begint met een beetje brutaal gedrag naar een hond die af en toe zegt 'dat wil ik niet'.



De puberteit bij honden is een zoektocht naar grenzen

Dit is de fase waar regels en grenzen in de opvoeding het meest getart worden. Deze worden vanaf nu serieus getest om uit te zoeken wie van staal en wie van papier is. Wie het snelst vouwt en wanneer. Er is veel te leren. Door herhaald aanvallen op de regels uit te voeren om te kijken welke gezinsleden een ondoordringbare stalen verdediging hebben en welke niet.


Een normale ontwikkeling bij puppy's is de strategie van proberen tot het lukt. Pups zijn vastbesloten om succes te hebben ongeacht de barrières die worden opgeworpen. Deuken en gaten worden gevonden in ons gebrek aan vaardigheden en consequent toepassen van regels en grenzen.


Puberteit geeft honden honger naar leren

Het belangrijkste doel in deze levensfase is manieren te vinden deze vraatzuchtige honger naar leren te bevredigen. Doe je dit niet dan zullen honden in de puberteit hun eigen agenda volgen en elke barrière die je opwerpt keer op keer testen. De leerlust is als een snelstromende beek die zich ontwikkelt tot een rivier die buiten zijn oevers treedt en zijn weg naar zee ZAL vinden.


Deze onverzadigbare hang naar leren, gecombineerd met een eetlust die de snelle groei vereist, heeft voedsel van hoge kwaliteit nodig. Dit wordt jouw strategie. Eten zou NOOIT een gemakkelijke voerbak op de grond mogen zijn maar een avontuur die leren en eten bundelt tot een feest.


Het brein van honden in de puberteit is volop in ontwikkeling

Deze periode is ontworpen om dit nieuwe brein bloot te stellen aan vele ervaringen die beoordeelt zullen worden op succes. Wat en hoe deze pup zal leren is aan jou. Jij bent het verschil tussen staal en papier en zal bepalen hoe jouw hond zich in de puberteit gedraagt voordat het volwassen brein zijn intrek neemt.


Stalen regels en grenzen gaan niet over een harde hand maar zijn barrières die niet zullen instorten ongeacht de situatie. Het afleiden naar meer interessante genoegens of het aanbieden van alternatieven in gedrag zijn onontbeerlijk. Werk toe naar doordachte ervaringen die spelenderwijs worden aangeleerd en ga NIET voor onmogelijk of haastig.


De puberteit van honden is een hele belangrijke ontwikkelingsfase waarin emotionele, mentale en fysieke veranderingen in het lichaam plaatsvinden. 


De prefrontale cortex, een hersengebied dat belangrijk is bij besluitvorming en logisch denken, is nog volop in ontwikkeling. Om het nog erger te maken, werkt een ander hersengebied, de hypothalamus, als aanstichter door hormonen vrij te geven om de productie van oestrogeen en testosteron te stimuleren.

puberteit bij honden vergt professionele begeleiding

Deze hormonen ontwikkelen niet alleen ons lichaam, ze beïnvloeden ook de emotionele delen van de hersenen om zich te concentreren op sociale in plaats van familiale relaties.

Het eindproduct is een humeurige en impulsieve puber die geneigd is om slechte beslissingen te nemen.


Blunders

Dit is een ontwikkelingsfase die heel belangrijk is voor het verwerven van sociale vaardigheden, zelfstandigheid (een goede zaak in de juiste hoeveelheid) en een besef van hun plaats in de wereld.


Geef jouw puber alleen toegang tot situaties die hij/zij emotioneel aankan. Dit kan vaak betekenen dat blootstelling aan bepaalde omgevingen die emotioneel moeilijk(er) te hanteren zijn worden beperkt. Het is jouw taak om hem/haar te helpen de juiste keuzes te maken en de mogelijkheden om slechte beslissingen te nemen zo veel mogelijk voorkomen.


Training & uitdaging

Er zijn 2 factoren die tijdens de puberteit bij honden van belang zijn. De eerste is het je ervan bewust zijn dat dit een normale levensfase bij honden is en geen levenslange opstandigheid of een teken van kwaadaardigheid. De andere is het geven van een consequente dagelijkse training en opvoeding. Dan zal het niet zo moeilijk zijn om jouw hond terug op het goede spoor te brengen als hij/zij zich gaat misdragen mits je een gereedschapskist vol hebt die goed gedrag versterkt.


Ook moet je als verzorger zoeken naar manieren om destructief gedrag zo veel mogelijk te voorkomen of minimaliseren. Dat betekent vaak het verhogen van fysieke en mentale uitdaging. Dit kan door dagelijks aanbieden van speltraining, voedselpuzzels, speuren, oplossen van  problemen en het sorteren van speelgoed. Deze training behoeft een rustig verhogen van moeilijkheid. En vooral....veel tijd en geduld.


De leeftijd, duur en intensiteit van deze fase hangt af van het temperament, ras, geslacht en persoonlijkheid van elke individuele hond. De puberteit bij honden zal echter toeslaan rond de 6 tot 8 maanden en is ietsiepietsie afgenomen rond 16-18 maanden. De meeste honden gaan dan de jonge volwassenheid in die nog voldoende ruimte geeft om verkeerde beslissingen te nemen. Rond de leeftijd van 2 jaar zijn ze veel meer sociaal bewust en kunnen hun hersenen gebruiken in omgevingen met veel afleiding (als je daar aan hebt gewerkt!).

Wat anderen zeggen over holistischhondencoach....

een hondentraining intern voor honden in puberteit

Een hond kopen is makkelijk maar hem opvoeden is een ander verhaal. Gelukkig zijn wij Sam tegengekomen, onze hondencoach. Wat een fantastisch mens met zoveel hondenkennis en wat heeft ze ons geholpen met het opvoeden van onze hond en nog helpt ze ons. Wij worden zo blij van haar. Door haar hebben hond en baasje een betere relatie met elkaar.


Cock, Rita

& Chico

Rotterdam

puberteit bij honden vereist een professionele aanpak

Ontzettend blij met de keuze voor Sam!! Dit zouden wij iedereen aanraden, je leert je hond beter begrijpen. Onze hond Issey, durfde niet meer naar buiten. Na een traject van een aantal lessen hebben wij veel tools en oefeningen geleerd. In een korte tijd zijn we zoveel wijzer geworden over de wereld van onze hond en hoe wij hier mee om kunnen gaan. Sam heeft ons echt meer inzicht gegeven. Issey heeft meer vertrouwen gekregen in ons en loopt nu weer buiten.


Cher, Thijs

& Issey

Rotterdam

Furry Tales

01 feb., 2024
Ben jij ooit teleurgesteld geweest in het gedrag van jouw hond tijdens hondentraining?
honden die niet willen eten zijn voor veel mensen een bron van zorg
06 jan., 2024
Een hond die niet wil eten kan voor elke huisdierverzorger een verontrustende situatie zijn, maar het is essentieel om je te verdiepen in de mogelijke redenen achter dit gedrag voordat je overhaaste conclusies trekt.
Meer interessante artikelen
Share by: