Blog Layout

Hond en welzijn:

autonomie voorkomt stress



Is dit wat mijn hond wil als hij kan kiezen?

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om honden te laten kiezen (bijvoorbeeld dierenartsbezoek) maar in heel veel gevallen wel. Houdt altijd rekening met de persoonlijkheid van jouw hond en of het geplande uitje of de activiteit iets is wat hij/zij graag doet. Bekijk het leven van jouw hond altijd vanuit een ‘honds’ perspectief.

 

Autonomie is belangrijk

In het leven van veel honden wordt alles bepaald door mensen; wat, wanneer en hoe ze eten. Of ze veel alleen zijn of regelmatig gezelschap hebben. Waar en hoe vaak ze gaan wandelen en of dit saai of avontuurlijk is. Worden er uitjes en activiteiten gepland en zijn dit leuke plekken voor honden. Mogen ze wel of niet met soortgenoten communiceren. Kunnen ze markeren en ontlasten waar ze willen. Een hond is voor al deze onderdelen volledig afhankelijk van de mens. Heeft deze totale controle invloed op honden?


Bepaalde beperkingen die wij onze honden opleggen, zijn uiteraard bedoeld voor hun veiligheid en algemeen welzijn. Het volgen van de regels aan de lijn en het zorgen voor positieve sociale interacties met soortgenoten als mensen zijn van cruciaal belang.


Wegnemen van keuzes is wegnemen van autonomie over hun leven evenals de mogelijkheid om in eigen behoeftes te voorzien. Dit geldt voor heel veel zo niet alle aspecten van een gemiddeld hondenleven.


Toch hebben we als hondenverzorgers talloze ongecompliceerde keuzes om meer vrijheid en autonomie te geven bij het nemen van beslissingen. Het implementeren van dergelijke maatregelen zal waarschijnlijk resulteren in meer geluk en ontspanning voor onze honden.


Het zelf reguleren van hun omgeving is essentieel voor het welzijn van alle wezens, inclusief de mens. Onvoldoende controle kan bij dieren een gevoel van hulpeloosheid teweegbrengen. Tientallen jaren van onderzoek benadrukken dat hulpeloosheid een stressfactor is, terwijl keuzevrijheid en controle gunstig zijn. In feite is een dier met meer keuzes en controle in het algemeen geneigd om zelfs zeer stressvolle situaties beter te hanteren!


Als een hond bijvoorbeeld tijdens werkuren in een bench wordt gezet om slopen van huis en/of meubels te voorkomen zal hij/zij niet in staat zijn om te verplaatsen naar een koelere plek of poten te strekken. In dit geval zou ik zeker een hondenren gebruiken waar meer ruimte is zonder dat de hond vrij rond kan lopen. Een hond die buiten altijd aan de ‘voet’ moet lopen heeft geen mogelijkheid om de omgeving te onderzoeken of informatie te verzamelen. Ook kan hij/zij geen afstand vergroten bij een hond die niet prettig communiceert.

 

Een hond die zelf keuzes kan maken krijgt meer zelfvertrouwen en een gevoel van zelfredzaamheid. Krijgen ze deze mogelijkheid niet dan kunnen ze geen stress vermijden of spanningen verlichten. 


Studies hebben aangetoond dat dit kan leiden tot depressie en aangeleerde hulpeloosheid. Deze honden zullen geen pogingen meer ondernemen om hun situatie te veranderen/verbeteren en verliezen daardoor interesse en/of plezier in het alledaagse leven.

Ook is het niet ondenkbaar dat honden door gebrek aan keuze gefrustreerd raken en dit uiten in reactief of agressief gedrag.


In alle gevallen zullen deze honden veel stress ervaren wat weer gevolgen heeft voor het immuunsysteem, de spijsvertering, het leervermogen, gedrag, het gevoel van welzijn en de algemene gezondheid.


Micro-managen leidt per definitie niet tot een fijne harmonieuze relatie met wederzijdse voordelen. Terwijl het gemakkelijk is om honden keuzes te geven, ook binnen de grenzen, regels en kaders die honden nodig hebben.


Hier zijn een paar eenvoudige manieren om het gevoel van keuze bij onze honden in hun dagelijkse routines te vergroten.


Thuis


geef honden thuis altijd een toevluchtsoord voor veiligheid

Zelf kiezen in welke ruimte of op welke plaats; mand, stretcher, kussen of grond (bank of bed? wat is jouw grens) de hond wil slapen zou geen probleem mogen zijn. Maak ook een toevluchtsoord waar de hond zich veilig voelt.


Buiten

Hoewel buitenactiviteiten los van de lijn een hond ongetwijfeld meer vrijheid bieden om te verkennen, is het aanpassen van routines wanneer hij aangelijnd is, een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om een ​​autonomie te bevorderen.


Veel eigenaren denken ten onrechte dat het afleggen van lange afstanden altijd de beste oefening voor hun hond is en waarschijnlijk hebben we onze hond(en) wel eens weggetrokken van een lantaarnpaal of een intrigerend stukje gras. Meestal mag een hond 7 seconden op 1 plek snuffelen en wordt dan gedwongen door te lopen. Dit resulteert vaak in een stevige wandeling met de hond aan de voet en aan een korte lijn. Echter hebben honden zowel fysieke als mentale oefening nodig om zich tevreden te voelen.

Is het uitje of de activiteit iets wat jouw hond graag doet?

Honden die zelf keuzes mogen maken zijn gelukkiger en meer zelfverzekerd. Keuze geeft kracht!


Snelle/lange wandelingen vervullen alleen het fysieke aspect. Honden halen veel meer voordeel uit wandelingen als ze (met regelmatige toestemming) in hun eigen tempo (binnen redelijke grenzen) kunnen lopen en vrijelijk kunnen snuffelen. Dit betekent voor mij overigens niet dat zij mij overal naartoe kunnen trekken. Leren consequent te zijn in een slappe lijn biedt vele voordelen. Als de veiligheid het toelaat, kunt je overwegen een lange lijn te gebruiken die meer ruimte geeft om te verkennen.

Is er een straathoek geef dan de keuze links of rechts afslaan.


Kiezen tussen verschillende knabbelsn
acks, de wandelroute of de tijd die gesnuffeld mag worden zijn makkelijk in de dagelijkse routine in te passen. 


Speeltijd

Als het om spelen gaat, ben je niet beperkt tot gebruikelijke keuzes. Denk bijvoorbeeld aan het apporteerspel, dat hoeft niet alleen maar voortdurend gooien en ophalen te zijn, wat zeker niet ideaal is voor opwindingsniveau of gewrichten.


Honden vinden het vaak leuk om te apporteren, maar na een paar apporteerrondes gaan sommige honden liever een tijdje op het speeltje liggen en kauwen. In plaats van de hond te dwingen het speeltje af te staan kun je hem erop laten kauwen totdat hij weer klaar is om te spelen, meestal door het speeltje naar je toe te duwen of het voor je voeten te laten vallen.


Ook zelf kiezen uit verschillende speeltjes geeft autonomie.
Het kan een bal zijn met een specifieke geur, textuur of geluid, een schijf, frisbee of een touw. Ook experimenteren met andere spelletjes, zoals speeltje speuren of knabbels verstoppen, die hun neuzen prikkelen zijn een optie.


Trainen zonder dwang

Een hond meer keuzevrijheid geven, neemt de behoefte aan training en grenzen niet weg. Kiezen voor positieve, dwangvrije trainingsmethoden in plaats van op straffen gebaseerde technieken is niet alleen vriendelijker en veroorzaakt minder stress of agressie bij uw hond, maar stelt hem ook in staat betere keuzes te maken.


Vragen om te gaan zitten en hem te belonen wanneer hij daarvoor kiest, is een veel betere aanpak dan hem in de houding te dwingen.


Naast de trainingsmethode zijn er nog meer eenvoudige acties. Je kunt je hond gemakkelijk twee verschillende beloningen aanbieden (één in elke hand) en hem vervolgens de lekkernij geven die hij kiest.


Gedrag begrijpen

Het bieden van meer opties wordt cruciaal bij het aanpakken van ongemak, bezorgdheid en angst bij honden. Bij honden die in situaties gedwongen worden, kan het stressniveau stijgen, wat mogelijk agressief gedrag kan veroorzaken. Daarom is het verkrijgen van inzicht in fundamenteel hondengedrag van onschatbare waarde.


Omdat honden voornamelijk communiceren via lichaamstaal, is het
essentieel om tijd te investeren in het begrijpen van de signalen die door de lichaamstaal van honden worden overgebracht: Zie cursus hondentaal onderaan. Als je bijvoorbeeld ziet dat jouw hond zijn lippen likt, geeuwt of zijn staart tussen zijn poten trekt is dat een duidelijk teken dat het noodzakelijk is om hem meer ruimte te geven en gedwongen interactie vermijden.


Keuzes herkennen is net zo belangrijk als keuzes maken. Wil een hond van richting veranderen dan heeft dit vaak een reden. Ik weet nog goed...we waren op de laatste dag van de vakantie op een Belgische camping waar we 2 weken waren geweest. Ik ging met Joy een stuk wandelen en liep van de camping af toen zij plotseling de campingwinkel inschoot. Dit was nog niet eerder gebeurd en ik snapte niet wat er aan de hand was. Tot we die alleenlopende reu tegenkwamen. Met 1 blik bevroor mijn hond en zakte door haar poten en rolde op haar rug. De reu greep haar gelijk in de strot. Door mijzelf met knieën op die hond te laten vallen waardoor hij omkeek kon Joy onder hem vandaan vluchten en heb ik haar van de dood gered. De gaten stonden in haar keel maar ze was er nog.


Wel of niet

Veiligheid is een hele goede reden om sommige keuzes niet te maken. Een hond die uit de auto springt langs een drukke weg kan een fatale keuze zijn.


Ook de huisregels kunnen bijdragen aan het maken van andere keuzes bijvoorbeeld bij het thuiskomen (opspringen) of het voeren. Dit zijn wel onderdelen die eerst geoefend moeten worden zodat jouw hond weet wat de regels zijn. Daarna consequent toepassen en belonend onderhouden.

Een hond die stress heeft maakt vaak de verkeerde keuzes. Stress heeft een grote impact op het vermogen om de juiste ‘beslissing’ te maken. In dat geval moeten we ze met zachte hand op de juiste weg helpen.


Elke ‘goede’ keuze is een kans op beloning

Daarom kies ik voor hondencoaching waarin kansen & keuzes centraal staan. Ze bevorderen de motivatie om samen te werken, zijn force-free en hebben fantastische resultaten opgeleverd. 


Wil je meer lezen over hondenwelzijn?

verrijking voor het hondenbrein

Furry Tales

01 feb., 2024
Ben jij ooit teleurgesteld geweest in het gedrag van jouw hond tijdens hondentraining?
honden die niet willen eten zijn voor veel mensen een bron van zorg
06 jan., 2024
Een hond die niet wil eten kan voor elke huisdierverzorger een verontrustende situatie zijn, maar het is essentieel om je te verdiepen in de mogelijke redenen achter dit gedrag voordat je overhaaste conclusies trekt.
Meer interessante artikelen
Share by: