Blog Layout

Dure dierenliefde bij de dierenarts

Sinds 2018 heb ik zelf geen huisdieren meer, mede door het gevoel dat de medische kosten de pan uit rezen. Afgelopen maandag werd dit vermoeden bevestigd door een uitzending van Kassa waar haarfijn werd uitgelegd dat investeringsmaatschappijen steeds meer dierenartspraktijken overnemen en grote ketens vormen om monopolie posities te bewerkstelligen met als gevolg dat zij kosten van consulten en medische behandelingen zelf kunnen bepalen.

In Nederland zijn er 2 grote ketens actief; AniCura met 90 vestigingen en Evidensia met ruim 308 dierenklinieken en -ziekenhuizen.

Sinds de coronapandemie, waar veel mensen een huisdier hebben aangeschaft, is het huisdierenbezit in Nederland fors gestegen. Inmiddels zijn er ruim 3 miljoen katten en bijna 2 miljoen honden te bewonderen. En al die miljoenen dieren moeten ook (regelmatig) naar een dierenarts. En dat kost steeds meer geld.

roedelgedrag is ook samen spelen

Dierenliefde is een dure hobby bij medische zorg

Uit een enquête die Kassa onder 2.300 huisdierbezitters heeft gehouden bleek dat 34% het moeilijk vindt om medische kosten te (blijven) betalen. Veel ondervraagden hadden onverwachte hoge kosten soms oplopend tot meer dan 2.000 euro waarvoor 22% een lening is aangegaan.


Honden en katten die nog maar 3 pootjes hebben duiden vaak op een eigenaar die niet verzekerd is tegen hoge medische dierenkosten. Maar ook dit is geen garantie. Veel verzekeringen hebben (in de kleine lettertjes) uitsluitingen waardoor het totale of overgrote deel van de kosten toch op de eigenaar terecht komen.

Het niet kunnen betalen van de dure operatie mondt dan uit in een amputatie of zelfs inslapen van het dier.


Dat zijn overigens geen uitzonderingen, maar liefst 7% van de huisdierbezitters uit de enquête hebben het dier laten inslapen of afgestaan door de onbetaalbare kosten van een operatie. Voor bijna 5% waren ook de kosten van euthanasie te duur en werd deze uitgesteld.


Investeringsfondsen

Behalve in dierenklinieken zijn de ketens ook geïnteresseerd in de tweedelijns zorg, de gespecialiseerde dierenziekenhuizen.

In die ziekenhuizen kunnen mensen ook vaak 24/7 terecht in geval van spoed. Ook hier weer het monopolie.

Door het tekort aan dierenartsen en het niet willen werken in de avonden, nachten en weekenden, wanneer de meeste mensen vrij zijn, gaan kosten voor behandelingen op deze tijden soms 3 tot 4x over de kop.


Volgens Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren hebben AniCura en Evidensia zo’n beetje alle spoeddiensten in handen. Hij vindt dat geen goede ontwikkeling. “Na acht uur ‘s avonds kun je nergens anders meer terecht. Als je een hond hebt met een gedraaide maag, is het de vraag of hij de volgende dag nog haalt. Dan ga je niet wachten tot maandagmorgen je eigen dierenarts weer open is.”


Resultaat

20% van de ondervraagden slaat het jaarlijks inenten wel eens over, 35% (1/3!) stelt zorg uit of geeft helemaal geen behandeling en 68% gaat wel door met medische zorg.


Raad eens wie er de dupe zijn van deze ontwikkeling? Uiteraard de groep die niet zelf kan kiezen maar wel de pijn en/of ongemakken moet verdragen die deze uitbuiterij van dierenliefde met zich mee brengt. Leve de vrije markteconomie.




Bron: Kassa - BNNVARA

Hondenhulp nodig?

Ik ben er speciaal voor jou!

Vertel me precies wat jij wil zodat ik de optimale oplossing kan bieden.

Laat  weten hoe ik jou van dienst kan zijn. 

oplossing

Furry Tales

01 feb., 2024
Ben jij ooit teleurgesteld geweest in het gedrag van jouw hond tijdens hondentraining?
honden die niet willen eten zijn voor veel mensen een bron van zorg
06 jan., 2024
Een hond die niet wil eten kan voor elke huisdierverzorger een verontrustende situatie zijn, maar het is essentieel om je te verdiepen in de mogelijke redenen achter dit gedrag voordat je overhaaste conclusies trekt.
Meer interessante artikelen
Share by: